Hengityksellä tehoa treeniin

9.11.2022 08:00

Tämä blogi on kirjoitettu yhteistyössä WellO2 kanssa

Hengityksen pitäisi olla helppoa ja vaivatonta myös liikunnan aikana. Useat ihmiset hengittävät kevyenkin liikunnan aikana huomaamattaan suun kautta, joka voi johtaa ylihengittämiseen. WellO2 kertoi parhaat vinkit, joiden avulla parannat hengitystekniikkaasi ja saat kaikki tehot irti treenistä!


Hengityksen helppous ja vaivattomuus on tärkeää

Liikunnan kuuluu nostaa sykettä, jolloin on luonnollista, että myös hengitys kiihtyy. Tällöin alamme yleensä hengittämään suun kautta.

Hengitys nenän kautta tuo hengitykseen vastuksen, jolloin sisäänhengitys koetaan usein hiukan vaivalloisempana, kuin suun kautta hengittäminen. Nenän kautta tapahtuva uloshengitys vastuksen ansiosta kuitenkin rauhoittaa uloshengitystä ja syventää sitä, jolloin hengityksen tiheys pysyy yleensä rauhallisempana, kuin suun kautta hengittäessä. Tällöin ylihengittämistä ei tapahdu niin herkästi.

Nenähengitys turvaa syvähengityksen, kun taas usein suun kautta hengittäessä hengitystapa liikuntasuorituksen aikana voi jäädä pinnalliseksi ja haukkovaksi.

Tiheä ylihengittäminen poistaa verestä hiilidioksidia nopeammin, kuin sitä aineenvaihdunnan tuloksena syntyy. Tästä voi syntyä erilaisia oireita, kuten tukehtumisen tunnetta, vapinaa ja jopa pyörtyminen. Siksi olisi tärkeää harjoitella oikea nenähengityksen tekniikka.

Vaikka hengitys kiihtyy urheillessa, sen pitäisi kuitenkin rauhoittua suorituksen loputtua. Jos liikunnan palautumisvaiheessa tuntuu, että hengitys on edelleen raskasta, tulee tunne, että täytyy haukotella, haukkoa ilmaa tai hengittää suun kautta tai hengitystapa on äänekästä, kielii se siitä, että hengitystavassa tai sen rytmissä on liikuntasuorituksen aikana ollut ongelmia.


Oikean tekniikan voi harjoitella

Hengityksen rytmi ja hengitystapa kehittyvät vain harjoittelemalla. Kun harjoittelet taloudellisempaa tapaa hengittää, ei hengitykseen enää jatkossa tarvitse kiinnittää huomiota raskaassakaan liikuntasuorituksessa ja saat liikunnasta tehokkaammin sen hyödyn irti.

Nenähengitystä harjoitellessa saattaa harjoitus alussa tuntua hyvin työläältä. Rasituksessa hengityksen hidastaminen saa aivojemme hengityskeskuksen taistelemaan vastaan, sillä se ei ole tottunut rauhallisempaan hengitystapaan. Kun tavasta tulee tottumus, huomaa kuitenkin usein, että kunto niin sanotusti paranee, eli hapenottokyky on tehokkaampaa nenähengityksellä, kuin suun kautta voimakkaasti haukkoen.

Aloita nenähengityksen opettelu näin:

  • Tee aluksi kevyitä kävelylenkkejä hengittäen pelkästään nenän kautta. Anna nenähengityksen määrätä kävelyn nopeus, eli, jos tunnet tarvetta hengittää suun kautta, hidasta tahtia.
  • Lisää pikkuhiljaa lenkin rasittavuutta huomioimalla hengitys, joka tapahtuu vain nenän kautta.
  • Ole itsellesi armollinen, sillä hengittäminen saattaa aluksi tuntua hyvin vaivalloiselta ja tilanteet, joissa olet aiemmin tottunut hengittämään puuskuttamalla suun kautta, voivat tehdä hapen loppumisen tunteen.
  • Rauhoita mielesi suorituksen aikana ja huomioi, että hengität koko ajan ja ilma kulkee. Muista, että tunne hapen loppumisesta on vain tunne, vain hengitystapa on nyt erilainen ja rauhallisempi.

Mikä WellO2?

WellO2 on Suomessa kehitetty ainutlaatuinen lääkkeetön hengityshyvinvointilaite, joka hyödyntää Nordic Breathing -metodia. Metodissa yhdistyy höyryhengitys sekä hengityslihasten vastusharjoittelu. Se tukee yleistä hyvinvointia vahvistamalla hengityslihaksia ja puhdistamalla keuhkoja sekä limakalvoja.

WellO2 on suunniteltu helpottamaan hengitystäsi ja parantamaan jokapäiväistä hyvinvointiasi. WellO2:n ovat kehittäneet terveydenhuollon, hyvinvoinnin ja teknologian asiantuntijat. Innovatiivinen ratkaisu yhdistää uusimman tieteellisen tutkimuksen ja tekniset innovaatiot monipuoliseksi lääkkeettömäksi hengitysterveyden hoidon ja ylläpidon välineeksi. Sitä käyttää yli 100 000 ihmistä ympäri maailman!

”Olemme avanneet myös maailman ensimmäisen hengitystietouteen liittyvän Nordic Breathing-mediasivuston. Sieltä saa tietoa hengityksen merkityksestä ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja hengityksen eri trendeistä. Hyvä hengitys on hyvän elämän perusta. WellO2:n avulla on heti helpompi hengittää, jotta voit elää elämääsi täysillä - joka päivä.”

Hengitä paremmin, voi paremmin!


Hyödynnä yhteistyöetu

Yhteistyön kunniaksi saat 20.11. saakka -20 % alennuksen WellO2-verkkokaupasta koodilla EASYFIT


Lue lisää aiheesta

Hengitys ryhmäliikunnassa - voiko ohjaaja määrittää ohjattavien hengitysrytmin?

Kireät kehon lihakset voivat vaikeuttaa hengitystä - verryttele itsesi vetreäksi näillä ohjeilla!

Hengityslihasten vahvistaminen - kokeile näitä harjoituksia!

Testaa hengitystehokkuutesi ja tutustu palleaan!