5+3 vinkkiä treenirutiinien rakentamiseen

3.1.2024 08:00

Uusi vuosi ja uudenvuodenlupaukset ovat taas täällä. Mikäli lupasit aloittaa kuntosalilla käymisen tai säännöllisen treenaamisen, tämä blogi on juuri sinulle. Treenaaminen ei muutu säännölliseksi tuosta noin vain, vaan se vaatii rutiinien rakentamista. Tässä vinkit, joilla saat luotua itsellesi treenirutiinin ja pidettyä treenit säännöllisinä.

Pohja kuntoon – viisi vinkkiä

Treenirutiini ei synny ilman pohjatyötä ja suunnittelua. Pohja kannattaa rakentaa kestäväksi, jotta rutiinit pysyisivät yllä mahdollisimman pitkään. Aloita treenirutiinin pohjan luominen näistä:

1. Määritä tavoite
Haluatko parantaa kuntoa, pudottaa painoa vai tavoitteletko ehkä jotakin spesifimpää tulosta. Kirjaa tavoite ylös, jotta se pysyy mielessäsi.

2. Luo aikataulu, eli treenisuunnitelma
Merkitse suunnitelmaan monena päivänä viikossa treenaat ja miten. Voit ottaa avuksi Syke Tribe -treenisovelluksen, josta löydät erilaisia tavoitteisiin sopivia treeniohjelmakokonaisuuksia. Treeniohjelmakokonaisuuksiin sisältyy kuntosaliohjelma, ravitsemusohjeistus ja treenisuunnitelma 30 päivälle. Lue lisää ja tutustu Syke Tribe -sovellukseen täällä.

3. Jalkauta suunnitelma arkeen
Merkitse seuraavaksi treenit kalenteriin tai suunnittele valmiiksi, minä päivinä treenaat. Pidä merkinnöistä kiinni. Jos perut treenit muiden menojen vuoksi, kestää rutiinin syntymisessä pidempään tai rutiinia ei pääse syntymään ollenkaan.

4. Helpota treeneihin lähtöä
Varmista, että treenivälineet, kuten vaatteet, juomapullo, kengät ja muut tarvittavat välineet, ovat kunnossa ja sopivia. Pakkaa treenikassi valmiiksi ja siirrä se eteiseen odottamaan. Näin treenikassi tulee otettua varmasti mukaan ja treeneihin lähtö helpottuu.

5. Julkista suunnitelmasi
Kerro tavoitteestasi ja treenisuunnitelmistasi muille, kuten ystäville, puolisolle tai personal trainerille. Näin saat motivaatiota pitää tavoitteesta kiinni.

Aloita rutiinin rakentaminen – kolme tärkeintä

Kun pohja on kunnossa ja treenisuunnitelma tehty, voi itse rutiinin rakentaminen alkaa. Treenaa suunnitelmien mukaan ja pidä tavoite mielessäsi. Jo kuukaudessa alat huomata, miten treeneihin lähteminen helpottuu. Pidä kiinni treenien säännöllisyydestä näillä:

1. Pidä järki päässä
Älä innostu treenaamaan liikaa heti alussa, jottet kipeydy liikaa ja joudu heti tauolle. Voit pohtia etukäteen, mitkä ovat omat sudenkuoppasi, joiden takia treenien säännöllisyys katkeaisi tai treenimotivaatio voisi lopahtaa. Kun esteen ovat tiedossa, voit varautua niihin paremmin. Jos kuitenkin putoat sudenkuoppaan, katso taaksepäin, oppi virheistä ja jatka siitä, mihin jäit.

2. Raksi ruutuun – ihana tunne
Rutiinin löytämisessä voi käyttää apuna perinteistä kalenteria tai erilaisia sovelluksia, kuten Syke Tribeä tai urheilukelloa. Niihin on helppo kirjata tehdyt treenit ja tulokset. Kirjaamalla treenit ylös, näet paremmin, miten paljon olet tehnyt töitä tavoitteesi eteen ja rutiinin saavuttamiseksi.

3. Ota avuksi personal trainer
Personal trainerin kanssa voit käydä läpi tavoitteesi ja suunnitelmasi. Personal trainer tekee tarvittaessa tarkemman, tavoitteisiisi sopivan treeniohjelman ja käy liikkeet kanssasi salilla läpi. Halutessasi voit myös treenata yhdessä personal trainerin kanssa. Mikäli valmennus kiinnostaa, varaa aika ilmaiseen liikuntaneuvontaan oman keskuksesi asiakaspalvelusta ja pääset juttelemaan yhdessä personal trainerin kanssa.

Ylläpidä rutiinia

Kun olet luonut itsellesi treenirutiinin, alkaa rutiinien ylläpitäminen. Eteesi voi edelleen tulla kompastuskiviä, joten älä vielä huokaise. Treenirutiinin vakiintumiseen menee noin pari kuukautta. Kärsivällisyys palkitaan kyllä lopulta.

Kun olet saanut pidettyä treenit säännöllisenä kahden kuukauden ajan, on treenaaminen todennäköisesti jo osa elämääsi ja arkeasi. Rutiini saattaa tulevaisuudessa katketa esimerkiksi kesäloman aikana, mutta tämän jälkeen sinun on helpompi palata takaisin rutiineihin ja säännölliseen treenaamiseen. Jos rutiini katkeaa pitkäksi aikaa, voit aina palata alkuun ja aloittaa uuden rutiinin luomisen.