Ennaltaehkäise kaamosmasennus
Elämme vuoden pimeintä aikaa. Suklaa, sohva ja lämpimät sukat voivat kuulostaa taivaalliselta idealta, mutta tämä…
Lue lisääPå svenska
5.11.2024 08:00
Kirjoittanut: Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttaja Sofia Lahtinen. Sofia on koulutukseltaan fysioterapeutti ja personal trainer ja on erikoistunut naisten valmentamiseen sekä mm. psykofyysiseen fysioterapiaan. Kaupallinen yhteistyö.
Jännitysniska (tension neck) ja selkäkipu ovat yleisimmät työikäisiä kiusaavista tuki- ja liikuntaelinongelmista. Jopa 80 % aikuisista kokee erinäisiä selkäkipuja elämänsä aikana.
Vaivat ovat yleensä lieviä, mutta useat jännitys- ja kiputilat voivat aiheuttaa moninaisen oirekirjon, kuten päänsärkyä, huimausta, tukkoista oloa tai vaikeuksia ja hankaluuksia kannatella kehoa.
Niska- ja selkäkipujen taustalta löytyy usein monia tekijöitä, jotka liittyvät työergonomiaan, liian vähäiseen liikuntaan tai lihaskireyksiin ja -heikkouksiin. Liian vähälle huomiolle jää usein stressi, mikä voi olla yllättäen monien kipujen taustalla.
Stressi tarkoittaa kehossa hermostotasolla sitä, että kehon sympaattinen hermoston osa on ottanut vallan. Tällöin keho on ikään kuin taistele-pakene -tilassa, vaikka todellinen vaara ei uhkaisikaan missään.
Stressitilassa elimistö säätelee elintoimintoja niin, että lihakset jännittyvät, sydämen syke kiihtyy ja hengitys nopeutuu, jotta olisimme ikään kuin valmiita pakenemaan hetkenä minä hyvänsä. Vastaavasti ruuansulatus laitetaan pääosin tauolle, koska siihen ei ole aikaa ja resurssia.
Pitkään jatkunut stressitila käytännössä tarkoittaa sitä, että keho on jännittynyt, tukkoinen ja hengitys on pinnallista, kun keholla ei ole turvaa ja rauhaa rentoutua.Tämä tarkoittaa sitä, että pinnallinen hengitys nousee ylös, jolloin niska-hartiaseudun lihakset joutuvat tekemään hengitystyötä, joihin niitä ei ole tarkoitettu. Pitkään jatkuessaan tämä aiheuttaa turhia niska-hartiaseudun kipuja ja selkä yhtälailla oireilee tätä.
Ehdottomasti yksi tärkeimmistä keinoista hoitaa stressiperäisiä oireita onkin tunnistaa stressitekijät arjesta ja vaikuttaa aktiivisesti niihin. Kuitenkin myös monenlaisilla harjoitteilla voidaan rauhoittaa hermostoa ja saada parasympaattinen hermoston osa aktiiviseksi eli elimistömme palauttavat toiminnot.
Erityyppiset hengitys- ja kehonhuoltoharjoitteet toimivat loistavasti tähän. Lihakset tarvitsevat myös aktiivista, pumppaavaa liikettä, jotta tulehdusta ylläpitävät kuona-aineet pääsevät poistumaan kehosta ja näin ollen stressitila helpottamaan kehon tasolla.
Liikunta on merkittävä osa kivunhallintaa. Yksittäinen liikuntasuoritus madaltaa verenpainetta, parantaa insuliinisensitiivisyyttä, parantaa unta, vähentää ahdistuneisuutta sekä tehostaa tiedonkäsittelyä - parhaat ideat tulevatkin usein lenkkipolulla. Liikunnan hyödyt kasvavat suuremmiksi, kun liikunta on säännöllistä.
Äitiysliikunta-akatemian Posture Power -ohjelma on kehitetty helpottamaan stressiperäisiä niska- ja selkäkipuja. Ohjelmassa keskitytään kehon huoltamiseen ja vahvistamiseen sekä oikeanlaisen hengitystyylin löytämiseen, jolla keho saadaan taas palautuneeseen tilaan ja kipuja helpotettua.
Posture Power -ohjelma sisältää viisi erilaista fysioterapeuttien laatimaa harjoitusta. Harjoitukset vahvistavat niska-hartiaseutua ja selkää, poistavat lihasjännitystä, lisäävät liikkuvuutta sekä helpottavat hengitystä.
Koodilla EFLL24 saat marraskuun loppuun asti 10 € alennuksen Posture Power -ohjelmasta.