Nuorten liikkumattomuus

11.4.2024 08:00

Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon nuorten lisääntyneestä liikkumattomuudesta ja laskevasta hyvinvoinnista. Yhä harvempi nuori, vain neljännes 15-vuotiaista, täyttää liikuntasuositukset. LadyLine on mukana tukemassa nuorten liikuntaa jakamalla ilmaisia kesätreenistipendejä.

Liikunnan vaikutus nuorten terveyteen

Suositusten mukaan nuorten tulisi liikkua vähintään tunti päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Sykettä nostavaa ja hengästyttävää liikuntaa sekä lihaksia kuormittavaa liikuntaa tulisi suositusten mukaan kertyä kolme kertaa viikossa.

Intensiivinen liikunta nuorena ennustaa aktiivista elämäntapaa myös aikuisena, joten lapsuuden ja nuoruuden liikkuminen, sekä yhtä lailla liikkumattomuus, vaikuttavat aikuisuuteen. Nuoruuden liikunnalla voidaan esimerkiksi lisätä liikkumisvarmuutta myöhemmässä elämässä.

Kuten aikuisena, myös nuorena liikkumisella on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Liikunta vaikuttaa nuoren terveyteen mm. seuraavasti:

  • Parantaa terveyttä ja vointia
  • Ehkäisee sairauksia ja niiden riskitekijöiden ilmenemistä
  • On tärkeää aivojen kehittymiselle
  • Kehittää tuki- ja liikuntaelimistöä
  • Lisää luu- ja lihasmassaa, -voimaa ja koordinaatiota
  • Parantaa liikkuvuutta ja tasapainoa
  • Vahvistaa myönteistä minäkuvaa

Nuorten liikkumattomuus tulee aiheuttamaan tulevaisuudessa isoja kustannuksia ja muutoksia yhteiskunnalle. Pian voidaan olla jopa tilanteessa, jossa harva viisikymppinen pystyy tekemään fyysistä työtä. Ennaltaehkäisevällä työllä voidaan kuitenkin saada isoja muutoksia aikaan.

Onko kuntosaliharjoittelu nuorelle terveellistä?

Välillä kuulee väitteitä, että kuntosaliharjoittelulla olisi negatiivinen vaikutus pituuskasvuun tai lapsen muuhun kehitykseen. Kun huolehditaan siitä, että päivän aikana syödään ja levätään harjoittelun ohella riittävästi, ei kuntosaliharjoittelu vaikuta negatiivisesti nuoren kehitykseen.

Jokainen nuori kehittyy kuitenkin omaan tahtiin ja tämä on hyvä ottaa huomioon salitreenejä aloittaessa. Myös se, onko harrastanut jotakin muuta liikuntaa tai lajia aiemmin, vaikuttaa. Mikäli kuntosaliharjoittelu on nuoren ensimmäinen liikuntaharrastus, kannattaa harjoittelu aloittaa ammattilaisen opastuksella. Aloittamisen tueksi nuoret saavat alkuopastuksen ja kuntosaliohjelman.

Nuoren kuntosaliharjoittelun aloittamiseen pätevät samat asiat kuin muidenkin aloittelijoiden, iästä riippumatta: maltilla ja hallitusti eteenpäin.

LadyLine ja EasyFit mukana talkoissa – 1500 ilmaista treenistipendiä nuorille

LadyLine- ja EasyFit-kuntokeskuksissa halutaan vastata ongelmaan ja tarjota nuorille mahdollisuus aloittaa liikuntaharrastus matalalla kynnyksellä. Siispä jo toistamiseen 40:ssä LadyLine- ja EasyFit-keskuksessa jaetaan yhteensä 1500 kesätreenistipendiä, joilla nuori saa harjoitella ilmaiseksi kesäloman ajan, 1.6.–15.8.2024. Kampanjalla halutaan tuoda liikunnan pariin sellaisia nuoria, jotka eivät muuten liikkuisi, ja joilla ei ole aiempaa kuntosalikokemusta.

Lisätiedot: Nuorten treenistipendit | LadyLine

Lähteet:

UKK-instituutti: Liikunta vaikuttaa lapsen ja nuoren kehitykseen

Höntsä-opas: Lasten ja nuorten liikkumattomuus - riskit ja ratkaisut

Yle: Liikuntapommi tikittää – lasten ja nuorten liikkumattomuuteen pitäisi suhtautua samalla vakavuudella kuin ilmastonmuutokseen