Nuori kuntosalilla - voiko lapsi tai nuori harjoitella kuntosalilla?

8.2.2023 08:00

Onko kuntosaliharjoittelu lapselle tai nuorelle terveellistä? Entä mitä asioita pitäisi ottaa huomioon, kun nuori aloittaa kuntosaliharjoittelun?

Blogiin on haastateltu personal trainer Tomi Luosujärveä ja valmentaja Viljami Kuntsia.

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen

Lapsi tai nuori voi hyvin aloittaa kuntosaliharjoittelun ilman sen suurempaa huolta. Välillä kuulee väitteitä, että kuntosaliharjoittelulla olisi negatiivinen vaikutus pituuskasvuun tai lapsen muuhun kehitykseen, mutta kunhan huolehditaan siitä, että päivän aikana syödään ja levätään harjoittelun ohella riittävästi, ei kuntosaliharjoittelu vaikuta negatiivisesti lapsen tai nuoren kehitykseen.

Jokainen lapsi ja nuori kehittyy kuitenkin omaan tahtiin ja tämä on hyvä ottaa huomioon salitreenejä aloittaessa. Myös se, onko lapsi harrastanut jotakin muuta liikuntaa tai lajia aiemmin, vaikuttaa. Mikäli kuntosaliharjoittelu on nuoren ensimmäinen liikuntaharrastus, tulee harjoittelu ehdottomasti aloittaa ammattilaisen opastuksella.

Turvallisuus etusijalla

Treenejä aloittaessa turvallisuuden tulee olla etusijalla. On huolehdittava, että nuori oppii heti alusta alkaen liikkeiden oikeat liikeradat. Aloittaminen on helpompaa, kun nuori saa heti hyvän opastuksen ja ammattilainen varmistaa liikkeiden ja tekniikoiden sujumisen oikein. Lapsen ja nuoren kuntosaliharjoittelun aloittamiseen pätevät samat asiat kuin muidenkin aloittelijoiden, iästä riippumatta: hyvä opastus heti alussa ja hallitusti eteenpäin.

Treenaaminen kannattaa aloittaa maltilla, keskittyen hyvään liiketekniikkaan kevyiden painojen kanssa, ennen kuin lähdetään kokeilemaan omia rajoja ja nostamaan isoja painoja. Nuorten kannattaa keskittyä kuntosalilla turvallisiin moninivelliikkeisiin. Esimerkiksi erilaiset laitteet toimivat tähän hyvin, sillä laitteissa liikeradat pysyvät aina samana. Vapaisiin painoihin tai muihin haastavampiin liikkeisiin tulisi edetä rauhallisesti valmentajan avustuksella.

Salitreenit kannattaa aloittaa 1–2 treenillä per viikko, koska aloittelijoille kehittymiseen riittää vähempikin treenimäärä. Nuorilla energiaa kuluu paljon jo normaaliin kasvuun, joten useana päivänä viikossa treenaaminen ei ole järkevää. Treenimääriä ja treenien volyymia sekä intensiteettiä on tottakai hyvä nostaa pikkuhiljaa, toki edelleen huomioiden nuoren kokonaiskuormitus arjessa.

On hyvä muistaa, jos nuoren päästää yksin salille, saattaa hän ottaa mallia eri tasoisilta treenaajilta, jolloin vaarana on loukkaantuminen ja oman kehityksen hidastuminen. Vaikka valmentaja on ollut apuna salitreenien aloittamisessa, on huoltajan tai muun kokeneemman treenaajan hyvä seurata nuoren treenejä myös jatkossa.

Treenien punainen lanka

Mikäli nuori harrastaa jotakin muuta lajia ja kuntosaliharjoittelu toimii lajia tukevana oheisharjoitteluna, on lajivalmentaja hyvä ottaa mukaan salitreenien suunnitteluun. Personal trainer ja lajivalmentaja voivat tehdä yhteistyötä treenien suunnittelussa, jolloin kuntosalitreeneissä on otettu huomioon sekä lajinomaisuus että turvallisuus ja hyvät liiketekniikat.

Jos taas nuorella ei ole lajitavoitteita, on tärkeää löytää jokin muu tavoite, joka motivoi nuorta jatkamaan kuntosalilla käymistä. Kuten muillekin, myös nuorelle on tärkeää löytää selkeä, kiva tavoite ja tarkoitus salilla käymiseen. Hyviä tavoitteita nuorella voivat olla esimerkiksi liikkuvuuden parantaminen, voiman lisääminen, lihasmassan kasvattaminen tai terveydellinen tavoite, kuten kehonkoostumuksen muuttaminen. Tavoitteen avulla salitreeneistä tulee kiva harrastus, eikä kuntosalille tuleminen ala tuntua pakkopullalta. Kuntosalillahan ei ole kenenkään pakko käydä, joten nuori pitää motivoida ja kannustaa haluamaan itse salille.

Tärkeintä on, että nuori viihtyy liikuntaharrastuksen parissa. Treenaamisen tulee olla mukavaa ja mielekästä. Salille pitää lähteä innokkaana ja sellaisen tuntemuksen kanssa, että tietää, mitä tekee. Kuten nuorten, myös muiden olisi tärkeää viihtyä salilla ja treenaamisen tulisi olla hauskaa ja mielekästä.

Nuori LadyLinella

LadyLinella 15 vuotta täyttänyt nuori saa treenata itsenäisesti huoltajan suostumuksella. Äiti-tytär -asiakkuudella 11–14-vuotias voi harjoitella yhdessä huoltajan tai muun aikuisen seurassa. LadyLinen Äiti-tytär -asiakkuuden hinta on puolet normaaleista hinnoista. Yli 15-vuotias treenaa hinnaston mukaisesti.

Suosittelemme varaamaan lapselle tai nuorelle ajan veloituksettomaan liikuntaneuvontaan LadyLine personal trainerin kanssa. Liikuntaneuvonnassa lapselle tai nuorelle laaditaan yksilöllinen ja kokonaisvaltainen liikuntasuunnitelma, joka tukee kasvua ja kehittymistä.

Lapsen huoltajan tulee osallistua liikuntaneuvontaan lapsen kanssa. Lapselle on mahdollista ostaa huoltajan päätöksellä personal training -valmennuskertoja liikuntaneuvonnan päätteeksi, tai myöhemmin sen jälkeen.

Lue lisää LadyLinen Äiti-tytär -asiakkuudesta

Keskuskohtaiset erot nuoren ja lapsen asiakkuuksissa ovat mahdollisia.