Nauti elämästä terveellisesti

5.4.2023 08:00

Kirjoittanut Marika Haag

Ravintovalmennuksessa asiakkaiden ruokapäiväkirjoja purkaessa ja alkoholista tai herkuista keskustellessa, kuulee usein asiakkaan sanovan ’kyllähän elämästä pitää saada nauttia’. Siitä voimme olla samaa mieltä, että elämästä pitää saada nauttia, mutta tapoja on monia.

Ravintovalmennuksen asiakas kokee usein oman ruokavalionsa terveelliseksi ja monesti näin onkin. Myös selkeät ruoka-ajat löytyvät useilta, mutta ravinnon laatu ja määrä voi olla pielessä. Illat saattavat kulua herkutellen ja leffoja katsellen. Jos herkkujen syöminen on päivittäistä, siitä on tullut arkinen tapa. Onko se silloin enää elämästä nauttimista?

Monille myös maistuu alkoholi päivän päätteeksi. Alkoholi mielletään rentoutumiskeinoksi ja usein syyksi riittää raskas päivä. Tällä tavoin monet antavat hyväksynnän itselleen päivittäiseen herkutteluun tai alkoholin käyttöön. Tämä tapa johtaa monesti kuitenkin painonnousuun ja mahdollisesti vielä vakavampiin terveydellisiin ongelmiin ja elintapasairauksiin. Tärkein kysymys lieneekin, haluatko nauttia elämästä terveenä ja hyvinvoivana?

Tänä päivänä tiedetään jo, että sokeri ja nopeat hiilihydraatit sekä alkoholi ovat yksiä pahimmista elimistön rapauttajista ja sairauksien aiheuttajista. Elimistön glykaatioprosessi (sokeristuminen) aiheuttaa mm. ennenaikaista vanhenemista, hermoston ongelmia, rasvamaksaa ja diabetesta. Näin ollen sokeristen herkkujen pitäisikin kuulua vain ja ainoastaan erikoishetkiin ja niistä nauttimiseen. Sokerin ja nopeiden hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta on terveysteko ja sillä on vain positiivisia vaikutuksia terveyden kannalta.

Elämästä nauttiminen voi tarkoittaa myös esimerkiksi elämyksiä tai uuden oppimista, itsensä hemmottelua erilaisilla palveluilla sekä elämän leppoistamista ja suorittamisesta luopumista. Tärkeintä on kuitenkin se, että nautit elämästä terveenä.


Ravintovalmentajan vinkit:

  • Jätä karkit ja muut herkut kauppaan ja osta tilalle tuoreita hedelmiä ja marjoja. Pitkässä juoksussa vaikutukset näkyvät esimerkiksi kasvojen ihon kunnossa ja värissä.
  • Syö paljon kasviksia ja vihanneksia myös raakoina. Tuoreruoka parantaa suoliston kuntoa ja vaikuttaa terveyteesi kokonaisvaltaisesti.
  • Vältä eineksiä ja pikaruokaa, anna aikaasi ruoanlaitolle ja hitaalle ja tietoiselle syömiselle.
  • Hallitse stressiä harrastamalla lempeitä lajeja, rauhoittamalla iltoja ja tekemällä hengitysharjoituksia.
  • Panosta uneen, sen laatuun ja kestoon. Vältä liian myöhäistä syömistä ja sulje älylaitteet ajoissa.


Mikäli kaipaat apua ravintoasioissa, ota yhteyttä keskuksesi ravintovalmennuksia tekevään personal traineriin. Varaa aika veloituksettomaan liikuntaneuvontaan tai pyydä valmentajan yhteystiedot keskuksesi asiakaspalvelusta.