LadyLinen vetoomus liikunnan ALV-kannan nostoa vastaan  Lue lisää

Liikunnan terveyshyödyt

21.12.2022 08:00

Kirjoittanut Marika Haag

Missä ajassa liikkumista aloitteleva voi odottaa liikunnan terveyshyötyjä? No tietysti heti!

Liikkuminen vaikuttaa aivoihin ja hermostoon, keskittyminen ja tarkkaavaisuus terävöityy sekä ajatuksen kulku paranee. Vireystila kohoaa välittömästi, koska hermoimpulssit lisääntyvät ja tehostuvat, ja elimistöä aktivoivan sympaattisen hermoston toiminta tehostuu.

Varmasti jokainen on kokenut raittiin ilman vaikutuksen, aivot ikään kuin pääsevät tuulettumaan ja ajatukset kulkemaan ulkoillessa. Kävelylenkin jälkeen elimistöä rahoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu ja keho rentoutuu, jolloin nukahtaminen voi helpottua ja unen laatu parantua. Turhaan ei puhuta iltalenkin terveysvaikutuksista!

Välittömät vaikutukset kohdistuvat myös lihaksiin ja aineenvaihduntaan. Koska energiankulutus lisääntyy, se vaikuttaa rasva- ja sokeriarvoihin, sillä sokeria ja rasvayhdisteitä käytetään lihastyön polttoaineeksi. Painonhallinnalla ja liikunnalla voi olla merkittävä vaikutus kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä, sillä puolen tunnin lenkillä 3-4 kertaa viikossa ja parin kilon painonpudotuksella voi estää merkittävästi tyypin 2 diabeteksen puhkeamista.

Liikkuessa syke kohoaa, hengitys tihenee ja verenkierto vilkastuu. Liikuntasuorituksen jälkeen lepoverenpaine laskee. Alkuvaiheen kohonnutta verenpainetta potevalle puolen tunnin päivittäinen liikuntasuoritus vastaa yhtä verenpainelääkettä.

Liikunta vaikuttaa myös nivelten terveyteen parantamalla aineenvaihduntaa nivelrustossa ja ympäröivässä tukikudoksessa. Nivelneste voitelee nivelpintoja ja nivelten liikelaajuudet lisääntyvät. Samalla kipu voi vähentyä. Nivelkulumaa hoidetaankin usein liikunnalla. Liikunnan kuntouttavaa vaikutusta tarvitaan myös ennen ja jälkeen polven tai lonkan tekonivelleikkausta.

Mitä pidempään liikuntaa harrastaa säännöllisesti, sen laajemmat ovat vaikutukset. Mieliala kohenee, stressi ja lievät masennus- ja ahdistusoireet voivat helpottua ja unenlaatu parantua. Lihasvoimaharjoittelulla lihasten suorituskyky paranee, tasapaino kehittyy ja mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja kivut lievittyvät. Yleinen toimintakyky paranee. Kun kestävyyskunto kehittyy, samalla laskee leposyke ja verenpaine, ja sydänlihaksen ja hengityslihasten toiminta paranee.

Puolen vuoden säännöllisen harrastamisen jälkeen voidaan todeta vastustuskyvyn parantuneen ja painonhallinnan helpottuneen. Useiden muiden sairauksien riski pienenee, luusto vahvistuu ja tutkimusten mukaan liikunta vaikuttaa myös suoliston bakteerikantaan ja sen myötä yleiseen terveyteen. Lääkkeiden tarve voi vähentyä.

Oman terveyden edistämisen kannalta on siis tärkeää liikkua säännöllisesti. Teet sen sitten kuntosalilla, tanssitunnilla tai lenkkipolulla, kaikki on kotiinpäin!

Aloita 10-30 minuutin liikkumisjaksoilla.

Pyri kohti liikuntasuosituksia eli 2,5 tuntia reipasta tai reilu tunti rasittavaa liikuntaa viikossa sekä kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa.

Liikunnan terveysvaikutukset

Ensimmäisen liikuntakerran jälkeen:

Mieli virkistyy

Aineenvaihdunta vilkastuu

Nivelet notkistuvat

Parin viikkoa säännöllistä liikuntaa:

Lihasvoima kasvaa

Stressi vähenee

Unenlaatu paranee

Kuukausi säännöllistä liikuntaa:

Lepoaineenvaihdunta ja ruoansulatus toimivat tehokkaammin

Lihasmassa kasvaa

Hapenottokyky paranee

Pari kuukautta säännöllistä liikuntaa:

Mieli tasoittuu

Painonpudotus helpottuu

Verenpaine laskee

3-6 kuukautta säännöllistä liikuntaa:

Kolesteroli arvot paranevat

Vuosi säännöllistä liikuntaa:

Luusto vahvistuu

Keho on kiinteytynyt

Diabetesvaara on vähentynyt merkittävästi

Liikunnasta on tullut pysyvä osa elämää!

Lähteet:

Liikkumisen vaikutukset - UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Liikunnan terveysvaikutukset | Mehiläinen (mehilainen.fi)