LadyLinen vetoomus liikunnan ALV-kannan nostoa vastaan  Lue lisää

Liikunta ei aina tarvitse tavoitteita

24.8.2022 08:00

Lopahtiko treenimotivaatio, koska et päässyt tavoitteeseen tai onko treenistä tullut pakkopullaa, koska tavoitteeseen on mahdotonta päästä? Mitä, jos unohtaisit tavoitteet hetkeksi kokonaan ja treenaisin ihan vain fiiliksen mukaan ja nauttisit treeneistä?

Liikunnan uusi motivaatio

Liikkuminen ei aina tarvitse tavoitteita. Miten sitten motivoida itseään liikkumaan ilman tavoitteita? Voit löytää liikkumiselle uuden motivaation keskittymällä oikeasti omaan hyvinvointiisi. Liikkumisen tavoitteena ja motivaationa voi olla yksinkertaisesti oman hyvinvoinnin lisääminen ilman sen tarkempia yksityiskohtia.

Pohdi tarkkaan, mitkä asiat lisäävät hyvinvointiasi. Aiheuttaako turhan tarkka terveellisten elämäntapojen noudattaminen lisästressiä? Voisiko terveellisiä elämäntapoja noudattaa rennommalla otteella? Mitä, jos kokeilisit liikkua sen mukaan, mikä tuntuu milloinkin hyvältä?

Liiku fiiliksen mukaan

Pitkän päivän jälkeen saatamme pakottaa itsemme vielä rääkkitreenille, jolloin palautumisen ja rentoutumisen sijaan pahennamme kehon stressiä. Rääkkitreeni on hyvä juttu silloin, kun sinusta oikeasti tuntuu hyvältä lähteä hikoilemaan ja nostamaan sykettä. Pitkän päivän jälkeen keho saattaa kuitenkin kaivata enemmän lempeää liikettä tai jopa ihan vain lepoa.

Fiiliksen mukaan liikkuminen ei tarkoita sitä, että valitsisit joka kerta sohvan liikkumisen sijaan tai peruisit valmentajan kanssa sovitut treenit. Tosin sohvan valitseminen hieman useammin ei välttämättä ole sekään huono ajatus. Lepo silloin, kun keho sitä oikeasti tarvitsee, on aina parempi vaihtoehto, kuin lisästressin aiheuttaminen treenaamalla.

Pyydä tarvittaessa valmentajaltasi muutosta päivän treeneihin, mikäli keho tuntuu kaipaavan jotakin muuta, kuin mitä oli suunnitelmissa tehdä. Valmentaja voi auttaa yhtä lailla rentoutumaan, kuin treenaamaan kovempaa.

Kuuntele kehoa

Fiiliksen mukaan liikkuessa joudut kuuntelemaan enemmän omaan kehoa ja intuitiota. Valitse liike sen mukaan, mitä keho tuntuu kaipaavan juuri tänään ja tällä hetkellä. Mikäli olet aina tottunut liikkumaan sen mukaan, mitä olet suunnitellut ennakkoon tai ulkopuolisesta paineesta, voi kehon viestien kuuntelu olla alussa haastavaa. Pikkuhiljaa kehon viestit kuitenkin voimistuvat ja niitä on helpompi tulkita.

Unohda hetkeksi treenien mittaaminen ja kirjaaminen. Kokeile, miltä tuntuu liikkua fiiliksen mukaan. Kun keho pyytää menemään kovempaa, kiihdytä. Kun taas keho pyytää hidastamaan, hidasta. Kokeile rohkeasti uusia tapoja liikkua ja voit löytää uusia suosikkeja.

Kehon kuuntelua voi hyödyntää myös syömisessä: syö, kun olet nälkäinen, keskity syömiseen ja lopeta, kun olet kylläinen. Älä kieltäydy herkuista, koska järki sanoo, että niin pitäisi tehdä tai vastaavasti älä ota tarjottavia, koska olisi epäkohteliasta olla ottamatta. Mieti, mitä oikeasti tekee mieli. Tee valinnat samaan tapaan, kuin ravintolassa: käy läpi, mitä on tarjolla ja valitse fiiliksen mukaan, mitä oikeasti tekee mieli ja mitä kehosi kaipaa.

Pyydä apua ammattilaiselta

Pyydä rohkeasti apua personal trainerilta, mikäli koet stressiä liikkumisesta tai terveellisten elämäntapojen noudattamisesta. Personal trainer auttaa suunnittelemaan sopivan rytmin arkeen, jottei liikunta lisäisi, vaan vähentäisi stressiä. Myös valmentajan kanssa voi treenata fiiliksen mukaan. Valmentajan kanssa treenaamisen hyvänä puolena on myös se, ettet joudu itse suunnittelemaan treenejä, vaan voit vain liikkua ja nauttia valmentajan tsempatessa.

Fiiliksen mukaan liikkuminen ja syöminen voi tuoda isojakin muutoksia: stressi hellittää, kun et joudu koko ajan miettimään treenejä tai milloin pitää seuraavan kerran syödä. Keho rentoutuu ja jopa jumit saattavat kadota. Suurin vaikutus on varmasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Voit saada apua myös muihin haasteisiin, kuten kokoaikaiseen suorittamiseen ja opit ehkä sanomaan muihinkin asioihin useammin ei. Sekä keho että mieli kiittävät.

Apukysymyksiä kehon kuunteluun

Miksi liikun?

Millaista liikettä keho kaipaa juuri nyt?

Kaipaako keho liikettä vai lepoa?

Onko nyt oikea hetki kiihdyttää vai hidastaa?

Onko minulla nälkä tai jano?

Olenko kylläinen vai jatkanko syömistä?

Tekeekö tämä keholle hyvää?

Tekeekö tämä mielellä hyvää?

Mikäli koet liikunnan ja terveellisten elämäntapojen olevan tasapainossa, ja kaipaisit tavoitteita treenaamiseen, ota yhteyttä personal traineriin. Personal trainer auttaa asettamaan tavoitteet ja suunnittelemaan realistisen tahdin tavoitteiden saavuttamiseksi. Personal trainerin kanssa treenaaminen auttaa pitämään motivaation korkealla ja takaa paremmat mahdollisuuden tavoitteisiin pääsemiseksi.