Ihana vai kamala kevät?

24.4.2024 08:00

Kirjoittanut: personal trainer, liikkeen laadun- ja painonhallinnan asiantuntija & psyykkinen valmentaja Marika Ylilahti. Kaupallinen yhteistyö.


Lumi sulaa, aurinko paistaa, linnut laulaa ja pitkään odotettu kesä tekee tuloaan. Ihanaa! Mutta: katupöly pöllyää, siitepölyä leijuu, silmät kutisee, yskittää ja nenä on tukossa. Allergisille ja astmaatikoille kevät voi olla kamalaa aikaa. Etenkin, jos sattuu olemaan ulkoilmaihminen. Antihistamiinit, hengitettävät lääkkeet ja tipat lievittävät hieman, mutta eivät vie kaikkia oireita ja jopa kuivattavat kehoa ja limakalvoja turhaan. On siis löydettävä uusia tapoja hoitaa itseään, jotta saa nauttia ulkoilmasta, pyöräilystä ja auringonsäteistä.


Hengitysharjoittelu avuksi

Tänä keväänä päätin, että nyt on kokeiltu kaikki muut konstit ja tarvitaan jokin järkevä ratkaisu treenata tämäkin asia kuntoon, jotta voin nauttia ulkoilusta pelkäämättä hengitykseni puolesta! Olin lukenut paljon Wello-laitteesta ja lääkärinikin sitä minulle suositti. Olen itse sairastanut astmaa jo pitkään ja joskus se vaivaa niin paljon, että joudun unohtamaan ulkoilun ja ottamaan iisisti, kun keuhkoputket tulehtuvat ulkoisista ärsykkeistä – ja sekös harmittaa aktiivista ihmistä. Pahimmillaan on kärsitty peräkkäisistä keuhkokuumeista kesää myöten, kun ei ole aina paikallistettu ärsykkeen syytä.

Tuuma johti toimeen ja nyt olen pohjustanut hengitysteitä maaliskuusta asti tulevaa kevättä ajatellen. Olen hengittänyt Wellolla aamuisin kotona ja töissä iltaisin ennen ryhmäliikuntatunteja. Jo yhden hengityskerran jälkeen totesin, että nyt kyllä avautui hengitystiet! Tuntui kuin olisi lisätty kapasiteettia hapensaantikyvyssä kertaheitolla. Mitä pidempään olen jatkanut laitteen käyttöä, sitä enemmän olen kokenut, että jatkuva limaisuus on vähentynyt, hengitän kevyemmin, enkä hengästy enää niin helposti kuin aiemmin.

Olen myös onnistunut ehkäisemään yhden infektion ja astman pahenemisvaiheen alkamisen kokonaan, kun jo ensioireisiin hengitin mentholhöyryä, jota sain tabletteina laitteen mukana. Muu perhe kärsi flunssasta parikin viikkoa, mutta minä selvisin kokonaan ilman tartuntaa. Wellon lämmin höyry aktivoi limakalvoilla puolustusreaktion, joka auttaa tuhoamaan taudinaiheuttajia. Uskomaton hyöty! Myös 9-vuotias lapseni kokeili Welloa omalla suukappaleella ja sanoi, että ei enää yskittänyt yöllä flunssassa, kun höyryhengitti laitteella illalla ennen nukkumaanmenoa. Laitteen mukana saa useamman suukappaleen ja ohjeet, kuinka desinfioida laite käyttäjien välillä, joten yksi Wello hyödyttää koko perhettä.


Hengitysteiden treenaus – ei vain urheilijoille

Oireilun hoidon lisäksi valmentajana minua kiinnosti tietysti erityisesti sen hengitysteiden treenausominaisuus. Etenkin kestävyysurheilijat, kuten juoksijat, hiihtäjät, maratoonarit ja muut aerobista kestävyyttä kaipaavat hyötyvät laitteen käytöstä. Laitteen säädettävään vastapaineeseen puhaltaminen lisää ulos- ja sisäänhengitysvoimaa, virkistää hengityslihasten verenkiertoa, vähentää kehon stressiä ja parantaa yleistä hyvinvointia, sekä auttaa omaksumaan syvän hengitystekniikan, joka vaikuttaa hyvinvointiin myönteisesti. Nämä kaikki ovat hyödyllisiä meistä ihan jokaiselle, eikä ainoastaan tavoitteellisesti treenaaville.

Kukapa ei haluaisi torjua infektioita ja välttää turhaa sairastelua, jos on olemassa ennaltaehkäisevää treeniä? Onneksi nykyisin on herätty siihen, että harjoittamalla kehoa eri tavoin, voidaan ennaltaehkäistä ja välttää lääkehoitoja, jotka hoitavat akuutteja oireita, mutta harvoin parantavat mitään pitkällistä sairautta. Jatkuvan, säännöllisen lääkityksen hoitovaste saattaa vieläpä heiketä pitkään jatkuneen hoidon vuoksi. Ennaltaehkäisevällä harjoittelulla ja ottamalla vastuun omasta hyvinvoinnistamme voimme välttää jopa kalliit lääkkeet ja leikkaukset, useat nivel- ja selkävaivat sekä elintapasairaudet, kuten metabolinen oireyhtymä, korkea verenpaine, kakkostyypin diabetes tai hengitystiesairaudet.


Miksi Wello?

Itse olen pystynyt Wellolla harjoittelun aloittamisen jälkeen vähentämään keväistä, ennen niin runsasta avaavien ja limaa irroittavien lääkkeiden käyttöä merkittävästi. Oma hengitykseni, sekä puhallus- että sisäänhengitysvoimani, on MyBreath-lisälaitteen ja Wello-sovelluksen seurantamittausten perusteella parantunut merkittävästi ja olen voinut nostaa vastusta harjoittelun myötä. Olen saanut laitteesta toivomani avun ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille liikkujille ja astmaatikoille.

Jos itse innostut hankkimaan Wellon, niin käyhän nappaamassa itsellesi alekoodi Wellon verkkokauppaan @ptmarikaylilahti Instagram-tililtä Wello2.fi-kohokohdan alta.

Ihanaa kevättä ihan kaikille!
Terkuin PT Marika