5 vinkkiä aloittamiseen tauon jälkeen

15.2.2023 08:00

Työ, arki, kiire ja monta muuta hyvää syytä, miksi treenaaminen on jäänyt vähemmälle viime aikoina. Kuulostaako tutulta? Näillä viidellä täsmävinkillä saat treenirytmistä nopeasti kiinni ja kevään treenikauden käyntiin viimeistään nyt.

1. Luo rutiini

Pitkän treenitauon jälkeen tyypillinen virhe on aloittaa sata lasissa. Monesti käy niin, että mitä kovempaa aloittaa, sitä nopeammin tekeminen myös loppuu. Paljon tärkeämpää alussa on raivata viikkoon muutama toistuva treenikerta ja lähteä rakentamaan rutiinia, josta pitää kiinni. Aluksi ei juuri ole edes merkitystä, mitä kuntosalilla teet, kunhan käyt salilla toistuvasti.

Jos aloittaa liian kovaa, on paljon helpompi keksiä syitä, miksi ei juuri tänään jaksa lähteä kuntoilemaan. Kun treenaamisesta tulee vakiintunut osa viikkoasi, voit alkaa lisäämään tehoa. Voit tehdä kovempia treenejä ja vaatia itseltäsi enemmän, kun voit olla varma, että treenit ovat pysyvä osa viikko-ohjelmaasi.

2. Hyödynnä muutoksen jälkeinen motivaatio

Arjen rutiinit katoavat tai menevät uusiksi aina, kun elämässä tapahtuu muutoksia tai poikkeuksia, kuten flunssa tai loma. Muutoksen jälkeen meillä on aina mahdollisuus luoda uusia rutiineja, jotka taas vakiintuvat osaksi arkeamme. Pidä siis huoli, että tarraat kiinni paremmista tavoista ja rutiineista heti, kun se on mahdollista, jotta voit ylläpitää ja edistää omaa hyvinvointiasi.

3. Testaa jotain uutta

Varmin keino tuoda lisää liikuntaa viikkoon on aloittaa harrastus, joka toistuu joka viikko samaan aikaan ja jossa treenin vetovastuu on jollakulla muulla. Ei tarvitse kuin mennä paikalle ja nauttia hyvästä treenistä. Yksinkertaisimmillaan uusi harrastus voi tarkoittaa sitä, että käyt säännöllisesti suosikkiryhmäliikuntatunnillasi. Myös personal trainerin kanssa sovitut yhteistreenit tai pienryhmävalmennus ovat loistavia vaihtoehtoja. Mikäli tarvitset apua harjoittelun aloittamiseen tai ohjelman päivittämiseen, käänny oman keskuksesi personal trainerin puoleen.

4. Ota kaveri mukaan

Sosiaalinen motivaatiotekijä on yksi vahvimmista motivointikeinoista. Haastattele kavereitasi ja etsi se tyyppi, jolla on samankaltainen tavoite mielessä. Tehkää sopimus yhteisistä treeneistä ja pitäkää toisistanne huolta. Kaveri on velvollinen repimään sinut liikkeelle, kun motivaatio uhkaa lopahtaa – ja toisin päin.

5. Muista nousujohteisuus

Kun olet saanut treenikauden hyvin käyntiin, muista pitää kiinni kehittymisen kultaisista periaatteista. Säännöllisyyden lisäksi treenaamisen pitää olla nousujohteista ja ärsykettä on hyvä muuttaa 6–8 viikon välein. Pidä siis huoli, että päivität treeniohjelmasi pykälää vaativammaksi tietyn ajan kuluttua.